En sjælden gang imellem går oversættelsessamarbejder helt skævt. En nylig dom viser, at det godt kan betale sig at holde på sin ret, hvis man føler sig urimeligt behandlet af forlaget.

Af Juliane Wammen

Kort før sommerferien fik den erfarne oversætter og tidligere redaktør Randi Bjerre Høfring fuldt medhold mod Forlaget Aronsen i en sag om tilbageholdt honorar. Efter at have samarbejdet om indtil flere oversættelser uden anmærkninger – tværtimod – fik Høfring, da hun rykkede for sit honorar, besked om, at kvaliteten af oversættelsen var så ringe, at Forlaget Aronsen ikke ville betale det aftalte honorar. Det skete vel at mærke efter et uproblematisk redigeringsforløb og efterfølgende satskorrektur. Høfring ville ikke acceptere rimeligheden af påstanden og insisterede på at få sin betaling. Da Forlaget Aronsen nægtede, og da parterne efter et længere forløb ikke kunne nå frem til et kompromis, endte sagen i retten. Randi Bjerre Høfring fik fuldt medhold i sine påstande, og Forlaget Aronsen blev idømt betaling af det fulde honorar (pålagt procesrenter) + en del af sagens omkostninger.

Siden 2013 har både Dansk Oversætterforbund (DOF) og Dansk Forfatterforening gentagne gange advaret mod Forlaget Aronsen, ved forlægger Siri Aronsen, da de har haft adskillige eksempler på medlemmer, både oversættere og forfattere, der er kommet i klemme i lignende sager. De er desuden bekendt med, at flere sager er endt i retten med forskelligt udfald. Adspurgt gentager både DOF og DFF advarslen om altid at være forsigtig med at entrere med Forlaget Aronsen og lignende problemforlag. Som medlem af en af ovenstående foreninger, kan man altid søge rådgivning hos enten jurist Anne Koldbæk eller DOF’s kontraktrådgivning, hvis der opstår tvivlsspørgsmål.

Randi Bjerre Høfring har i øvrigt ført sagen på egen hånd og har udelukkende fået assistance fra Dansk Oversætterforbund med oplysninger om tidligere problemsager. Babelfisken håber, at sagen kan give både stof til eftertanke og ændret praksis, så fremtidige samarbejder undgår at ende i retten.

 

Foto: Tingey Injury Lawfirm via Unsplash

Få besked ved nye indlæg!
Dette felt er krævet

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.