Lørdag eftermiddag og aften blev litteraturen endnu en gang fejret ved en stor prisfest på spillestedet Vega i Købehavn.

Det er tre år siden, at Blixenfesten – en litteraturfest indstiftet af Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere i 2015 – sidst blev afholdt. Formatet er i mellemtiden blevet gentænkt, så der nu er en storjury, der uddeler i alt 15 priser til repræsentanter for skabere, producenter og formidlere af litteraturen i Danmark.

De 15 prismodtagere til Blixenprisen 2022. Foto: Lasse Lagoni

Efter velkomstordene ved Dansk Forfatterforeings formand Morten Visby og forperson for Danske Skønlitterære Forfattere Peter Adolphsen overtog skuespiller og musiker Jeanett Albeck værtsrollen og guidede publikum og prismodtagere gennem de mange prisuddelinger. Stemningen i prismodtagernes takketaler spændte vidt, fra barnlig, hoppende glæde og vandede vittigheder over taksigelser til familie, redaktører og samarbejdspartnere til påmindelser om krigen i Ukraine.

Pia Juul. Foto: Lars Gundersen

Men aftenens mest rørende øjeblik var dog nok, da alt for tidligt afdøde forfatter og oversætter Pia Juuls digt “Forbi” blev sat til musik af værten, og digterens egen sprøde stemme tonede ud over publikum. I det øjeblik var poesien og ordets kraft helt nærværende.

Årets oversætterpris gik til Lilian Munk Rösing og Birte Dahlgreen, som sammen har oversat franske Annie Ernaux’ Årene for Gads Forlag. Prismodtager Rösing kaldte i sin fine takketale oversætteren for en “incestuøs bigamist” – fordi man som oversætter altid står i forhold til mindst to sprog, hvor det ene er ens modersmål. Den beskrivelse passede så meget desto bedre til vinderparret, idet Rösing og Dhlgreen faktisk er mor og datter. De øvrige nominerede til prisen var Helle Dalgaard for oversættelsen af Georgi Gospodinovs Tidsskjul (Jensen & Dalgaard) og Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad for Ingeborg Bachmanns Malina (Grif). Se desuden den fulde liste over alle årets prismodtagere her.

Tak for en fin fest til arrangørerne og stort tillykke til alle de glade prismodtagere. Vi ses til næste år!

 

 

Få besked ved nye indlæg!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.