Skotsk-amerikanske Douglas Stuart fik i går årets Bookerpris for sin første roman, Shuggie Bain.

Den følger drengen Shuggies opvækst i Thatcher-årenes forarmede Glasgow med en far der er skredet, og en mor der bliver stadig mere alkoholiseret. Rammefortællingen skildrer 16-årige Shuggies trøstesløse teenageliv i 1990’erne. Han bor i en ussel etværelses i det sydlige Glasgow, arbejder i en snask af en delikatesseforretning og drømmer om at komme på frisørskole. Derpå springer romanen et årti tilbage, og samtidig skifter synsvinklen til Agnes, Shuggies mor. Romanen er derfor både en beskrivelse af et barns udsigtsløse opvækst og om en forælders gradvise fallit. En fortælling om fattigdom, om mødre og sønner og om gryende homoseksualitet.

Det er en knugende trist roman, men den er også også pinagtigt morsom (denne læser rører aldrig den græske delikatesse taramosalata igen, så er det sagt!). Og frem for alt vækker den et hedengangent Glasgow til live på godt og ganske forfærdelig ondt.

Skildringer af voksenlivets og samfundets mørke sider set fra børnehøjde er jo nærmest en genre i sig selv (tænk f.eks. på Harper Lees Dræb ikke en sangfugl, Frank McCourts Angelas Aske eller Tove Ditlevsens Barndommens gade), men Stuarts roman får en ekstra dimension af, at Shuggies mor får plads som selvstændig hovedperson. Her peges ikke fingre og klandres ingen skurke – det skulle da være Thatchers Storbritannien i almindelighed og de sociale mekanismer der fordærver drengeliv og nedslidte kvarterer i særdeleshed.

Årets prisvinder, 44-årige Douglas Stuart. Foto: Martyn Pickersgill

Douglas Stuart er vokset op i det arbejderklasse-Glasgow, han beskriver, men har levet sit voksenliv i New York og arbejdet som modedesigner. Han har tidligere fået udgivet noveller i bl.a. The New Yorker, men Shuggie Bain er som nævnt hans debutroman. Hans næste – Loch Awe – er dog allerede på trapperne, forlyder det. Indtil videre udkommer Shuggie Bain på dansk til foråret på Politikens Forlag. Vi glæder os til Glasgow på dansk!

 

Hør Douglas Stuart selv læse et kort uddrag fra Shuggie Bain her.

Bookerprisen  uddeles årligt til en roman skrevet på engelsk og udgivet i Storbritannien. Med den følger på 50.000 £ til forfatteren. De øvrige shortlistede forfattere i 2020 er:

Diane Cook fra USA for The New Wilderness

Avni Doshi fra USA for Burnt Sugar

Tsitsi Dangarembga fra Zimbabwe for This Mournable Body

Maaza Mengiste fra Etiopien for The Shadow King

Brandon Taylor fra USA for Real Life

Ingen af dem er desværre oversat til dansk endnu – vi håber, de er på vej!

 

 

Få besked ved nye indlæg!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.