Peter Zeeberg og Holbergmedaljen. Foto: Pavel Bunin

Hvert år uddeler Statens Kunstfond Holbergmedaljen “til en dansk forfatter, der markerer sig i den holbergske ånd”. I år går medaljen til oversætter og forsker Peter Zeeberg, som gennem fire årtier har gjort den danske litteraturskat på latin levende og vedkommende for nye generationer. Peter Zeeberg er seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og har bl.a. oversat tekster af Saxo, Tycho Brahe og Ludvig Holberg selv.

 

Priskomiteen, som i år består af dr.phil. Bent Holm (formand for komitéen), formand for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur Jens Smærup Sørensen, direktør for Det danske Sprog- og Litteraturselskab Karen Skovgaard-Petersen, forfatter Ursula Andkjær Olsen og forfatter Peder Frederik Jensen, siger:

Peter Zeeberg har en enestående evne til at omsætte de krævende latinske tekster til et nutidigt, nuanceret og levende dansk. Som forsker har han helt siden 1980erne været en central skikkelse inden for studiet af dansk renæssancelitteratur. Særligt har han ydet en banebrydende indsats i udforskningen og fortolkningen af Tycho Brahes raffinerede latinpoesi, en ofte upåagtet del af den store astronoms virke. Endelig har Zeeberg været en af hovedkræfterne i den netop afsluttede Holberg-udgave ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, senest som ledende redaktør i bogudgivelsen Holbergs Hovedværker.”

Medaljen uddeles hvert år på Holbergs fødselsdag d. 3. december, og med æren følger 75.000 kr. og en smuk sølvmedalje med Ludvig Holbergs profil.

Babelfisken ønsker stort tillykke med æren.

Få besked ved nye indlæg!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.