Af Lene Ewald Hesel

“Melody first, my dear. And then the lyrics, hmm?” sådan siger Roger i Walt Disneys 101 dalmatinere. Og der er noget om snakken: Hvis man skal skrive vers og gerne vil slippe for at kløjes i tekniske termer som jamber og trokæer og anapæster og daktyler – for slet ikke at tale om taktled og versgang og slagrækker, så skal man fra begyndelsen vælge en god melodi at hænge teksten op på. Hér kan ikke mindst børnesange og julesange være til stor hjælp. Afhængigt af versets sværhedsgrad kan man fx lade verselinjerne rime parvis AABB eller skiftevis ABAB eller nøjes med at lade to ud af fire linjer rime, fx ABCB. Som altid, når man skriver eller oversætter vers, er det vigtigere at ordene rimer lydligt end visuelt: Det nytter ikke, at ordene ‘rig’ og ‘mig’ rimer på skrift, når de udtales så forskelligt.

Når man oversætter illustrerede vers, især deciderede vrøvlevers, er man mere bundet af illustrationerne end af selve teksten – man kan fabulere frit, bare versene lægger op til illustrationerne. Hvert vers har et eller flere nøgleord, der er vigtige for handlingen, eller som vises i illustrationerne. Billedbogen Pellefanta og hr. TipTop handler om en elefant, der på hvert opslag iklædes et stykke tøj – bla. et par gigantiske hvide herreunderbukser. Da underbukserne er et nøgleord, er der ingen vej udenom: De skal nævnes i verset. Da jeg ikke kunne finde et ord, der rimer bare nogenlunde naturligt på ‘underbukser’, valgte jeg ABCB-modellen og placerede nøgleordet i linje C, som ikke skal rime på andre linjer.

      Dernæst leder han i tasken

      efter dét, som han har købt:

      et par fine underbukser,

      se, de sidder jo som støbt!

Det betød til gengæld, at de foregående vers, der fulgte et andet rimmønster, måtte skrives om. I særligt drilske tilfælde kan man gå uhjælpeligt i stå på allersidste side, eller i allersidste vers, så rimmønstret må brydes op, og man må begynde forfra. Hvis du vil høre mere om Pellefantas underbukser, må du låne bogen på biblioteket. Til gengæld kan jeg afsløre, at alle versene kan synges på melodien til børnesangen ‘1-2-3- mariehøner’. God fornøjelse!

‘Pellefanta og hr. TipTop’ er skrevet af Markus Spang, illustreret af Daniel Napp og udgivet af forlaget Flachs 2002.

(Dette indlæg har tidligere været bragt i Sprogminuttet på P1)

Få besked ved nye indlæg!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.