Blixenprisen blev afholdt for syvende gang under pomp og pragt i Politikens Hus tirsdag den 20. juni.

 

Foto: MultiversDer var et stærkt felt af nominerede kandidater inden for kategorien Årets Oversatte Udgivelse med Hanya Yanagiharas siderige fin-de-siècle-roman Til Paradis (Politikens Forlag), oversat af Birgitte Steffen Nielsen og Juliane Wammen, og Karen Fastrups oversættelse af Linn Ullmanns Pige, 1983 (Gyldendal), der var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2022.

Det var dog Claus Bech, der fik den flotte ære – og en sum på 10.000 kr. – for sin oversættelse af Thomas Pynchons Tyngdens Regnbue fra Forlaget Multivers i oversættelseskategorien. Juryen begrundede bl.a. valget med, at der var tale om en “overmenneskelig oversætterpræstation … udført til gnistrende, hvirvlende perfektion.”

Vinderne af de øvrige kategorier var:

 • Årets Boghandel: Billunds Boghandel, Fredericia, Elsa Billund
 • Årets Indsats For Litteraturformidling: Læseforeningen, Aarhus
 • Årets Lydbogsindlæser: Kristina Nya Glaffey for indlæsningen af sin egen To the Modern Man – et portræt
 • Årets Biografi: Følg Wilfred af Claus Bundgård Christensen
 • Årets Krimi: Uglens øje af Sissel-Jo Gazan
 • Årets Illustrerede Værk: Efter København af Christian Skovgaard
 • Årets YA-Udgivelse: Tænk ikke på mig af Vilma Sandnes Johansson
 • Årets Lyrik/Digtsamling: Bøgetid af Nanna Storr-Hansen
 • Årets Børneudgivelse: Frank mig her af Line-Maria Lång & Karen Vad Bruun. Illustreret af Cato Thau-Jensen
 • Årets Faglitterære Udgivelse: En forudsigelig forbrydelse. Kvindedrab i Danmark af Line Vaaben & Asser Hedegaard Thomsen
 • Årets Roman: Tjeneren og hans søster af Dorrit Willumsen
 • Årets Talent: Sabitha Söderholm
 • Årets Bog: Jeg anerkender ikke jeres autoritet af Glenn Bech

Jeanett Albeck udfyldte rollen som vært under prisuddelingen, og det var også hende, der overrakte den fornemme Ærespris til Suzanne Brøgger, der “som en sand pioner [er] gået i forvejen for mange yngre forfattere (…).”

 

Årets Blixeprismodtagere. Foto: Lasse Lagoni

 


Om Blixenprisen

Den udvælgende jury bag Blixeprisen består af et bredt sammensat felt af bog- og litteraturfolk. I år bestod den af Andreas Nordkild Poulsen, udstillingschef, Bogforum, Christian Kaaber, litteraturhistoriker og antikvarboghandler, Tyge Brink, forlagssekretær, Tomas Lagermand Lundme, forfatter, Dorthe Chakravarty, historiker og forfatter, Jes Stein Pedersen, litteraturredaktør, Politiken, Rasmus Hastrup, oversætter og forfatter, Lise Vandborg, chefredaktør, Litteratursiden, Rikke Villadsen, illustrator og forfatter, Lars Bukdahl, litteraturkritiker, WA, Peter Laugesen, forfatter og Mette Moestrup, digter, oversætter og forfatter.

 

Blixenprisen afholdes af Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere, og festens hovedsponsor er Spar Nord Fonden.

Få besked ved nye indlæg!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.