Abdulrazak Gurnah 2009

Årets modtager af Nobelprisen i litteratur blev fundet i torsdags og er den 73-årige Abdulrazak Gurnah fra Zanzibar, Tanzania.

Gurnahs modersmål er swahili, men han skriver på engelsk og har boet i Storbritannien siden 1968, hvor han kom til London som flygtning. Han tildeles således bl.a. prisen for sin “kompromisløse og medfølende gennemboring af kolonialismens virkninger og flygtningens skæbne mellem kulturer og kontinenter“.

Gurnahs er ikke noget kendt navn i brede kredse, mens hans romaner om migration og kolonialisme, om at leve mellem to eller flere kulturer, er blevet både læst over oversat, og er i øvrigt skrevet i flydende og lettilgængelig prosa. To af forfatterens bøger, Tavshedens ø (1998) og Paradis (1995), er blevet oversat til dansk af Finn Holten Hansen og udgivet på Samlerens Forlag.

For afrikansk litteratur generelt er det en sejr, at Gurnah som den syvende modtager født på det afrikanske kontinent modtager prisen. De øvrige er Albert Camus (1957), Wole Soyinka (1986), Naguib Mahfouz (1988), Nadine Gordimer (1991), J.M. Coetzee (2003) og Doris Lessing (2007). Se 103 andre afrikanske forfatteres begejstrede reaktioner her.

Babelfisken ønsker tillykke med Nobelprisen i litteratur 2021 til Abdulrazak Gurnah!

Få besked ved nye indlæg!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.