Af Jon Høyer

Hvorfor ikke kombinere en arbejdsuge eller flere med et ophold på Island, uanset hvad du oversætter fra? Efter dagens flid i dit arbejdsværelse i Gunnarshuset kan du på ti minutter gå ned til det store udendørs svømmebassin Laugardalslaug og svømme i 29 grader varmt vand eller sætte dig i en af kæmpegryderne med endnu varmere vand, i den varmeste af dem 43 grader, eller smutte i dampbad eller sauna, inden du går tilbage og laver aftensmad eller deltager i et arrangement i Gunnarshuset eller fortsætter med bus ned til byens centrum. Og hvis du er så heldig at være over 65 år, er der gratis adgang, også for udlændinge.

Selvfølgelig er du der først og fremmest for at arbejde. Faciliteterne er fine, og der er rigeligt med plads i lejligheden. Den ligger halvvejs i kælderhøjde og med vinduer i græsplænehøjde.

 

Udsigt fra køkkenet

 

Nedenfor ser du det store arbejdsværelse, med sofa til at slå ud til en dobbeltseng og med kig ind i køkkenet, som du så ser på det sidste foto. Desuden er der et stort badeværelse med vaskemaskine og tørretumbler plus et ekstra værelse med seng og skabe. Sengelinned og håndklæder følger med.

Kort sagt kan man godt – og må man godt – være flere beboere.

 

 

På en af køkkenvæggene hænger en opslagstavle med bykort og oversigt over buslinjer og nærbutikker og andet godt. Vil du vide mere, kan du roligt spørge ovenpå.

På de to etager ovenover holder Den islandske forfatterforening nemlig til. Her er der køkken, mødelokaler, sekretariat og bibliotek og dejligt imødekommende mennesker, der næsten alle kan snakke andet end islandsk.

Som du vel har gættet, er al denne herlighed ikke gratis – medmindre du oversætter fra islandsk og har fået støtte fra Nordisk Ministerråd eller fra Statens Kunstfond i Danmark eller fra Det islandske litteraturcenter, Miðstöð íslenskra bókmennta. Ud over at give gratis ophold betaler litteraturcentret desuden flybillet og dagpenge.

Ellers koster opholdet 35.000 islandske kroner om ugen. Det svarer efter dagens kurs (februar 2020) til 1.900 danske kroner. For hver ekstra person koster det en tiendedel af beløbet, dvs. 190 danske kroner. For et par bliver det altså 2.090 danske kroner i alt pr. uge, 1.045 til hver.

Adressen på huset er:

Gunnarshús, Dyngjuvegur 8, 104 Reykjavik.

Huset er fra 1952 og tilhørte oprindelig forfatteren Gunnar Gunnarsson og hans kone Franziska Jørgensen. Deres barnebarn overdrog det til byen Reykjavik i 1991, og i 2012 overdrog byen det til Den islandske forfatterforening, der havde brugt det siden 1997.

Du kommer lettest frem til stedet ved først at tage en bus fra lufthavnen i Keflavik til den store busterminal BSI i Reykjavik, en tur på 45-60 minutter, og så tage en taxa derfra til adressen, en tur på lidt under 10 minutter.

I stedet for at fortælle dig om, hvad der kan være spændende at se i Reykjavik under dit ophold, vil jeg henvise til Politikens ”Turen går til Island” med grundig beskrivelse af byens og omegnens mange seværdigheder. Sidste udgave er fra 2017, og bogen er nu kun tilgængelig på nettet via: www.politikensforlag.dk. Når du er kommet til Reykjavik, kan du finde yderligere oplysninger og aktuelle tips på turistkontoret i byens centrum.

Giver du dig selv en fridag eller to, kan jeg anbefale daglange busture i omegnen med ”Icelandic Excursions” med afgange fra busterminalen BSI, f.eks. ”Den gyldne cirkel”, som går til Geysir, Gullfoss og Altingssletten.

 

ANSØGNING OM ET OPHOLD I GUNNARSHUSET:

 Du kan søge om et ophold på mindst én uge og højst otte uger. Klik på ”Gunnarshús, Reykjavik” og klik videre til ”Writers’ Residence in Gunnarshús”. Her finder du dels en oversigt over ledige uger i løbet af året og dels et ansøgningsskema, der består af rubrikker, du bedes udfylde og fremsende. Desuden kan du sende en mail til Den islandske forfatterforening, Rithöfundasamband Íslands: rsi@rsi.is. Eller du kan telefonere til sekretariatet og forhøre dig: +354 568 3190. Lederen hedder Ragnheiður, og hun taler flydende finlandssvensk og forstår dit dansk.

Sekretariatet har åbent mellem 10 og 14. Du ankommer velsagtens uden for dette tidsrum, så sørg på forhånd for at få besked om, hvor nøglen til din gadedør ligger og venter på dig.

 

 

Sådan kan du stå ved Gullfoss …

 

God tur!

Jon Høyer

 

 

 

Få besked ved nye indlæg!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.