Nordisk Råds litteraturpris gik til norske Jon Fosse for værket ”Trilogien: Andvake. Olavs draumar. Kveldsvævd”.

Motivationen for prisen indledes således:

”Årets prisvinder er et sjældent godt eksempel på, hvordan formmæssig nyskabelse kan gå hånd i hånd med et indhold, som formår at berøre på tværs af tid og sted. I en prosafortælling med klare poetiske kvaliteter og med en bevidst og legende indstilling til historien fortælles en kærlighedshistorie, som spænder over alle og ingen tider”.

Jon Fosse er en norsk forfatter og dramatiker. Hans værker er oversat til over fyrre sprog og hans dramatik bliver opført i store dele af verden. Han bliver regnet for at være en af vor tids vigtigste dramatikere. I 1993 romandebuterede han med Raudt, svart. Jon Fosses hovedværker er romanerne Melancholia I og II som er oversat til dansk ved Karsten Sand Iversen og Arild Batzer og udkommet på Batzer & Co samt Morgen og kveld (2000) på dansk Morgen og aften ved Karsten Sand Iversen samt trilogien Andvake (2007), (dansk Andvake ved Karsten Sand Iversen, Batzer & Co), Olavs draumar (2012) (udkommer på dansk på lørdag også ved Karsten Sand Iversen med titlen Olavs drømme) og Kveldsvævd (2014)

Babelfisken ønsker Jon Fosse samt forlaget og Karsten Sand Iversen tillykke med prisen.

 

Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris gik til svenske Jakob Wegelius fik for romanen Morderens abe som er udkommet på dansk på ABC forlag i Lene Ewald Hesels oversættelse.

I motivationen hed det bl.a. ”Jakob Wegelius puster nyt liv i den klassiske eventyrfortælling. Sammen med gorillaen Sally Jones får læseren lov til at opleve Lissabons lurvede havnekvarter. Bogen bliver den fuldendte helhedsoplevelse takket være de detaljerede portrætter og vignetter samt kortene, hvor vi kan følge Sally Jones’ eventyr”

Forlaget skriver følgende om bogen: ”Det er nat i Lissabons havn.

I gaslygternes skær flygter en mand. Hans navn er Alphonse Morro, og han bærer på en hemmelighed, som mægtige kræfter for enhver pris vil holde skjult.

Forfølgeren nærmer sig. Og får fat i kraven på ham. Kampen er forbi på et øjeblik. Morro falder ud over kajkanten og forsvinder i floden Tejos sorte strømhvirvler.

Snart hviskes der i natten om, at der er blevet begået et mord. Men der spredes også et andet og endnu mere uhyggeligt rygte: Et eller andet sted i havnekvarterernes gyder og stræder gemmer sig en gal og blodtørstig menneskeabe: Morderens abe!”

Babelfisken ønsker Jakob Wegelius samt forlaget og Lene Ewald Hesel tillykke.

Få besked ved nye indlæg!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.