Den israelske forfatter Etgar Keret modtager årets Zinklarpris, der hylder novellen som litteraturform

 

Etgar Keret. Foto: Maciej Landsberg

Zinklarprisen, der har til formål at fremme novellen som litteraturform, blev første gang uddelt i 2013 til Klaus Rifbjerg. I år kan den israelske forfatter Etgar Keret se frem til at modtage hæderen og de medfølgende 100.000 kr.

Keret (f 1967) debuterede i 1992 og har siden da skrevet en lang række noveller, graphic novels og manuskripter til film og tv. Hans bøger er oversat til 42 sprog. På dansk er kommet Buschaufføren der ville være Gud (Rosinante, 2002) og 8% af ingenting (Gyldendal, 2006), oversat fra hebraisk ved oversætter og tekster Hanne Friis, og senest, i 2021, udkom novellesamlingen Pineapple Crush (Jensen & Dalgaard) i dansk oversættelse fra hebraisk ved oversætter og lektor Søren Holst.

Priskomitéen begrunder sit valg med følgende ord:

Etgar Kerets virkeligheder synes at være en anelse parallelforskudt i forhold til de fleste andres. Hans tragikomiske noveller er smerteligt klare skildringer af tilværelsen netop dér, hvor det bizarre tager over og gør hverdagen fremmed. Keret er absurd realisme, tungsindig optimisme og litterær humanisme i én velgørende blanding, og hans noveller løfter læserne op til et sted, hvor logikken antager nye og overraskende former. Det er stor litteratur i uprætentiøs indpakning.

Søren Holst. Foto: Anne Mortensen

Prismodtageren er udvalgt af Zinklarprisens bestyrelse bestående af oversætter og forfatter Rasmus Hastrup, litteraturanmelder og ekstern lektor ved litteraturvidenskab på KU Kamilla Löfström samt lektor Torben Jelsbak ved institut for nordiske studier og sprogvidenskab på KU.

Finn Zinklar var novelleforfatter og testamenterede ved sin død i 2010 størstedelen af sin formue til oprettelsen af Zinklarprisen. Prisen skal tilfalde en dansk eller udenlandsk novelleforfatter, idet Finn Zinklar ønskede at fremme novellen som litteraturform. Se de tidligere modtagere af prisen her.

Prisen uddeles 1. september kl. 16 i Thiemers Magasin i København. Ved receptionen vil priskomitéen holde deres indstillingstale, og efterfølgende interviewer Weekendavisens kulturredaktør, Kathrine Tschemerinsky, Etgar Keret om hans arbejde og forfatterskab. Der er gratis adgang, men begrænset antal pladser, så billetter skal bestilles på forhånd her.

Få besked ved nye indlæg!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.