Mandag begyndte meldingerne om arbejdslegater fra Legatudvalget for Litteratur under Statens Kunstfond og komme – og onsdag blev modtagerne af de 3-årige legater på 855.000 kr. så offentliggjort. To er oversættere, og en er oversætter og forfatter.

 

Jacob Jonia. Privat foto.

Den ene oversætter er Jacob Jonia, og ud over at fremhæve hans fornemme oversættelser fra tysk, anfører udvalget Jonias formidling af tysk litteratur som en væsentlig begrundelse for tildelingen. Jonia modtog i øvrigt Dansk Oversætterforbunds Ærespris i 2023.

Kamilla Jørgensen. Foto: Line Beck

Den anden oversætter er Kamilla Jørgensen, som ud over sine oversættelser fra svensk og norsk også fremhæves for sit arbejde med at overføre forlægget grafiske udtryk til oversættelsen som en central del af værket og for sin evne til selv at finde interessante uopdagede værker til oversættelse.

Desuden modtager forfatter og oversætter fra engelsk og nordiske sprog, Siri Ranva Hjelm Jacobsen, det treårige legat – og selvom hun primært fremhæves for sit originale forfatterskab, der beskrives som genrebrydende, er hun også en dygtig oversætter med stor integritet i sit arbejde.

Derudover blev der uddelt yderligere seks treårige legater til forfatterne Glenn Christian, Maren Uthaug, Signe Gjessing,  Maja Lucas og Gry Jexen, og til illustrator Otto Dickmeiss. Resten af legaterne er på portioner af 100.000 kr. Legaterne gives til “fortsat kunstnerisk virke” på baggrund af det arbejde, ansøgerne allerede har lavet. Se mere om modtagerne her. tildelinger her.

Hvert år uddeler Legatudvalget for litteratur arbejdslegater til oversættere, forfattere og illustratorer, og i år blev der uddelt i alt 304 arbejdslegater, og udvalget modtog 1162 ansøgninger, hvilket svarer til en tilsagnsprocent på ca. 26. Antallet af ansøgninger var 20% højere end sidste år, og i alt er der uddelt legater for 34,9 millioner kroner.

Stort tillykke til alle modtagerne, og tillykke til oversætterne med anerkendelsen af de litterære arbejde, som oversættelse er.

 


Statens Kunstfonds Legatudvalg for litteratur består fra 2024-27 af udvalgsleder Merete Pryds Helle, Rasmus Hastrup, Glenn Bech, Louise Mønster og Shadi Angelina Bazeghi. Læs mere om udvalget her.

.

Få besked ved nye indlæg!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.